Vansbrohelgen

Det blev en riktigt lyckad helg i Vansbro för min del! Och så roligt det var!

Jag simmade Vansbrosimningen 3 km på lördagen och Vansbro Tjejsim 1 km på söndagen. Det var andra gången jag var uppe i Vansbro och det är verkligen en fin tävling. Bra organiserat och härlig stämning.

Att sätta upp tidsmål för Vansbrosimningen är lite vanskligt eftersom strömmarna är olika starka varje år. I Vansbrosimningen går två kilometer medströms i Vanån och en kilometer motströms i Västerdalälven. Så mina mål för loppen var istället:

  • Hitta bra fötter att drafta på
  • Simma på en lagom hög ansträngningsnivå

Jag har ofta prestationsångest inför lopp men jag märkte att den här typen av mål gjorde den lättare att hantera, eftersom allt fokus låg på genomförandet och tiden blev sekundär.

Vansbrosimningen

Jag lyckades med båda mina mål i loppet. Draftade hela vägen på två olika par fötter (bytte halvvägs) och hittade en perfekt intensitetsnivå. Behövde inte navigera utan litade fullt på fötterna jag följde. Hade roligt under loppet och en superfin känsla. Gick i mål och var otroligt nöjd med min insats. Att jag slutade på tiden 45:45, vilket var ett nytt personbästa med nästan två minuter, gjorde inte saken sämre. Slutade på plats 180 av totalt 7523 herrar och damer.

De personer jag draftade på verkade väldigt störda av att ha mina fingrar i fotsulorna, och det påminner mig om att även jag ska träna på att ha någon som hänger sig fast i sulorna. Om det är jag som får någon bakom mig nästa tävling vill jag inte låta det påverka mig.

Vansbro Tjejsim

Startade för första gången i tävlingsklass och de flesta elittjejer var förstås lite snabbare än jag, så jag hade svårt att hitta några fötter att drafta på. Höll mig istället nära bryggan (eftersom strömmen är svagare där) och tog i så gott jag kunde. Tog sikte på simmare framför mig och försökte jaga ikapp.

Även i detta lopp simmade jag till mig ett nytt personbästa, 15:47,3, men jag var inte helt nöjd med min insats. Inledningen var stökig och jag blev lite störd av det. Mitt huvud åkte upp och låg sedan lite för högt resten av loppet. Lösning: träna ännu mer på att behålla lugnet i trängsel. Något jag gjorde bra var en enormt stark omsimning de sista hundra meterna, vilket jag är väldigt stolt över. Slutade på plats 28/44 i tävlingsklassen och plats 34 av totalt 2458 damer.