Hur snabbt kan jag lära mig crawla?

En vanlig fråga bland de som vill lära sig crawla är hur lång tid det egentligen tar. Och ett svar på den frågan blir oftast ännu mer intressant när man väl påbörjat en kurs och blir medveten om de utmaningar man ställs inför i crawl, eller frisim som det också kallas.

Något enkelt svar på frågan finns förstås inte. Vi har alla olika förutsättningar som påverkar vår förmåga i vattnet. Jag ska försöka förklara varför.

Det viktiga vattenläget
Att hitta rätt position och vattenläge är oftast det första man får lära sig på en crawlkurs eftersom det är en av de viktigaste grunderna inom frisim. Rätt vattenläge ger, tillsammans med en god balans, ett minskat motstånd och bättre förutsättningar för att kunna simma med en god teknik. Ditt vattenläge påverkas bland annat av vilken sammansättning av fett och muskler du har i kroppen och var dina lungor sitter placerade. Sådant som du inte kan påverka.

En person med högre fettprocent flyter generellt sätt bättre än en vältränad person med mycket muskler, men även muskulaturen spelar förstås en viktig roll. När man simmar frisim vill man eftersträva en atletisk hållning i vattnet, där kroppen är aktiverad utan att vara spänd. Om du tidigare har ägnat dig åt någon idrott som kräver kroppskontroll och bra kontakt med bålen kommer detta förmodligen vara en fördel för dig i vattnet.

Ha tålamod och var noggrann
Men även om du kanske aldrig har idrottat förut och dessutom har begåvats med lite sämre genetiska förutsättningar så kommer du att kunna lära dig crawla. Det är värt att upprepa igen. Du kommer att kunna lära dig crawla. Det kan alla. Men man bör vara medveten om att det krävs en del tålamod och att det faktiskt kan ta en liten tid innan man får till det.

En viktig sak att tänka på under inlärningen är att inte försöka göra allt på en gång. Koncentrera dig på en detalj i taget och försök hitta rätt känsla innan du går vidare till nästa teknikövning. Och här gör sig vikten av tålamod påmind. Det är mycket bättre att simma en kort sträcka med korrekt teknik än att, på bekostnad av just tekniken, kämpa för att till varje pris klara en viss distans. Lär dig istället att noggrant göra de rätta rörelserna tills de sitter. Det tjänar du på i längden.

För de allra flesta som lär sig simma crawl är andningsmomentet den absolut största utmaningen. På många nybörjarkurser introduceras andningen först efter ett par tillfällen, när du har fått de tekniska grunderna för position, avslappning och balans i vattnet, samt rotation, armtag och benspark. Därefter bör du växla mellan att göra teknikövningar med och utan andning, med bibehållen, god teknik.

Träna mera
Är du ute efter att snabbt göra framsteg i vattnet så finns inga genvägar. Du bör bege dig till simhallen åtminstone ett par gånger i veckan och öva. Hellre flera korta pass där du orkar fokusera på att göra rätt hela tiden än långa pass där du blir trött och börjar slarva. Var inte rädd för att prova dig fram. Känns det bra så är det antagligen bra.

Hur snabbt det går innan man kan simma 25 meter med andning varierar. För vissa går det fort, andra behöver längre tid på sig, men när andningen väl sitter så är det bara att börja öka distansen. Rätt som det är ligger du där och simmar obehindrat fram och tillbaka i bassängen – det som till en början verkade så omöjligt.

__________________________________
Artikeln är skriven i samarbete med Medley.