Om Hallstahammar

Simcoachning

Hallstahammar ligger mitt i Västmanland och vårt hotell alldeles intill den bildsköna Skantzsjön – en del av Strömsholms vackra kanal.

ÅsbySkantzen, som området där hotellet ligger kallas, är ett av Västmanlands mest besökta turistmål sommartid. Här ligger även Skantzö Camping, utebadet, kanalmuseet, lantbruksmuseet, Åsby Minizoo, Åsby Hem & Trädgård, sim- och sporthall och de vackra slussarna i kanalen.

sommar6
Boende, Skantzen Brukshotell i Hallstahammar

Under helgen bor vi på trivsamma Skantzen Brukshotell i Hallstahammar, beläget i en fantastisk naturskön miljö mellan Kolbäckåns forsar och anrika Strömsholm Kanal. Här är brukssamhällets historia fortfarande levande i både byggnader och närliggande omgivning.

Miljön kring hotellet är avkopplande och vacker och brukshotellet varmt ombonat och anrikt. Boende sker i tvåbäddsrum (enkelrum mot tillägg) i de intilliggande flygelbyggnaderna.

En rejäl frukost serveras innan dagens första pass (gäller ej ankomstdagen) och lunch och middag dukas upp i bufféform, så att alla kan äta sig mätta efter en hård dag med träning. Maten som serveras är rejäl husmanskost med sallad och bröd.

Skantzens utebad
50-metersbassängen, Skantsö Bad och Camping

Bassängpassen är förlagda till Skantzö Bad och Campings fina 50-metersbassäng. Här finns, förutom den stora bassängen, två mindre bassänger samt ett hopptorn och vattenrutschkana.

Under helgen kommer deltagarna delas upp i två grupper baserat på förkunskaper. Simträningen för grupperna sker parallellt vilket gör att man lätt kan byta grupp om man känner att man hamnat fel. För att få ut maximalt av simlägret måste du kunna crawla minst 100 meter.

Runt bassängerna finns stora härliga grönområden där vi kör morgonyogan innan simpassen. Här finns också beachvolleybollplanen. I kiosken säljs glass, dryck och andra godsaker.

Skantzsjön
Öppet vattensimning, Skantzsjön

Öppet vattensimningen sker i den mysiga lilla Skantzsjön som är en del av Strömsholms vackra kanal. Omkretsen på sjön är lite drygt en kilometer. Här förekommer så gott som ingen båttrafik, mer än vid två tider under dagen i samband med närliggande slussningar. Då kan en del kanoter tyst glida förbi. Simpassen anpassas mellan slussningarna.

Bryggan vi hoppar i från ligger precis utanför entrén till brukshotellet, vilket gör det smidigt vid ombyte i samband med passen. Skantzsjön håller ett djup på ca 2 meter och får därför snabbt en behaglig temperatur. Våtdräkt är dock obligatoriskt för deltagande i öppet vatten-passen. 

Undervisning sker från bryggan samt från Stand Up Paddleboard i vattnet.