Idag är alla sporter prylsporter, simning är inget undantag. Aktivitetsarmband, träningsklockor och träningsappar blir allt mer populära och för simning finns det speciella klockor som både tål vatten och kan mäta sådant som antal simtag, hastighet, distans och simsätt. Här får du tips kring vad man ska tänka på när man ska köpa en träningsklocka eller aktivitetsarmband för att mäta sin simning.
Innan du ger dig in i djungeln av träningsklockor bör du fundera över vad du vill använda din klocka till. Ska du bara nyttja den i simbassängen eller planerar du även att simma i öppet vatten? Om du brukar kombinera din simträning med andra sporter behöver du kanske en klocka som behärskar dem alla? Prislappen för multisport- eller triathlonklockor kan bli ganska hög, men att köpa en klocka som inte täcker alla dina behov kan också bli kostsamt, eftersom du förmodligen snart inser att du behöver en ny…
Behöver man verkligen en klocka?
Men låt oss här fokusera på vad som kan vara användbart vid bassäng- eller öppet vattensimning. Många ”gamla simmare” fnyser nedlåtande när träningsklockor för simning kommer på tal, och hänvisar till de Westerstrandsklockor som ofta sitter på väggen i simhallarna. De har en sekundvisare, alternativt en propellervisare med fyra olika färger, där du enkelt kan kontrollera vilken tid du simmar på. För att få fram din puls mäter du med fingrarna vid handleden eller halsen och räknar antalet slag under sex sekunder, sedan multiplicerar du det med tio, och vips har du antalet slag per minut. Att lära sig använda Westerstrandsklockan är förstås det absolut billigaste alternativet för den som simmar i bassäng.
Har du inte minne som en elefant så kan det dock vara svårt att komma ihåg de exakta tiderna efter passet, och det är här träningsklockan blir ett utmärkt hjälpmedel för oss som gillar att analysera vår simning i efterhand. Så om du är av den analytiska sorten, glöm inte kolla upp hur du kan synka klockan med datorn och hur gränssnittet ser ut. Om du inte trivs med hur siffrorna från ditt pass presenteras på datorn eller mobilen så spelar det ingen roll hur bra din träningsklocka är.
En grundläggande och viktig funktion är förstås att klockan ska visa hur långt du har simmat. Att hålla ordning på antal simmade längder under längre distanser kan ibland vara lika svårt som raketforskning, och då är det oerhört bekvämt att bara kunna kika ner på handleden för att få svar. Tänk på att undersöka att siffrorna visas tillräckligt tydligt på din tilltänkta klockas display. Inte sällan har man lite vatten eller imma på insidan av simglasögonen som försämrar synen och du vill inte behöva stanna upp för att lista ut vad det egentligen står.
De flesta simklockor kan även visa vilket simsätt du använder, men här är min personliga erfarenhet att det inte alltid lyckas jättebra, och att du bör ta den informationen med en nypa salt. Vilket för övrigt gäller även för distanserna. Även om klockorna generellt är bra och ofta anger rätt sträcka så förekommer det att de lägger på eller drar av 25 meter här och där.
Användbara funktioner
En funktion jag uppskattar, som bland annat finns på Garmin 920xt, är ”repetera vid”. Simmar du intervaller med starttid (ex. 100 meter med starttid 2:30 – simmar du din hundring på 2:00 så får du 30 sekunder vila innan du ger dig iväg på nästa intervall, går hundringen på 2:15 får du 15 sekunder vila) så kan du titta på klockan för att enkelt se när det är dags att ge sig iväg igen. ”Repetera vid” är alltså tiden för simmad distans + vila.
Att analysera sin puls efter ett simpass kan vara precis lika intressant som efter ett löppass, och många av träningsklockorna kommer med pulsband. Fundera över om det är något för dig. Simning är en minimalistisk sport där proffsen går långt för att minska vattenmotståndet, med allt från de numera förbjudna hajdräkterna till helrakade kroppar. Sett ur den synvinkeln rimmar det ganska illa med såväl pulsband som en stor träningsklocka på armen, men eftersom de flesta av oss är vanliga motionärer som simmar för nöjes skull och inte jagar hundradelar så tycker jag att vi glatt kan använda de hjälpmedel som finns. Välj en klocka som passar din handled, känns smidig och har snygg design.
Simning i öppet vatten
Slutligen, några ord om simning i öppet vatten. Ska du använda din klocka när du simmar utomhus måste du förstås försäkra dig om att den har GPS. Även utomhus lagrar klockorna distans, tempo och tid, men ha inte övertro till dess funktioner. När armarna är under vattnet kan klockan ha svårt att hitta satelliterna, och ibland kan den registrerade distansen avvika ganska mycket från den verkliga. Ett tips är att mäta upp den sträcka du har tänkt simma, på t ex hitta.se, så att du åtminstone har ett hum om hur långt det är.
Hoppas du har fått lite hjälp på vägen med vad du ska tänka på när du väljer träningsklocka. Tips på märken som har modeller anpassade för simning är t ex Garmin, Suunto och Polar. Betalar du mer för en klocka får du oftast fler funktioner, men ska du enbart använda klockan för simning så är det kanske lite onödigt att köpa en klocka som exempelvis även mäter höjdmeter. Fundera igenom dina behov och skriv en lista, så blir det förhoppningsvis lite enklare när du ska försöka hitta den perfekta träningsklockan för just dig.
__________________________________
Artikeln är skriven i samarbete med Medley.