Sommaren närmar sig, temperaturen i våra sjöar kryper långsamt uppåt och kanske har du drömmande tittat ut över vattnet och fantiserat om hur du snart crawlar där, ikapp med morgonens första solstrålar? Här kommer några tips till dig som är sugen på att ge dig ut och simma i öppet vatten för första gången.
Skillnad mellan bassäng och öppet vatten
Är du utomlands kan du kanske ha turen att få simma i lugnt, ljummet vatten med god sikt, nästan som i en bassäng, men här på hemmaplan är förutsättningarna annorlunda. Temperaturen i våra svenska vatten är oftast förhållandevis blygsam och sikten begränsad.
När du inte har någon svart linje på botten att följa måste du lägga till navigering till din simning. Du kan även behöva ta hänsyn till vågor, strömmar och bländande sol. Det är inte ovanligt att något så trivialt som att simma över sjögräs, genom näckrosor eller att se små fiskstim passera upplevs som skräckinjagande de första gångerna. Simmar du ett lopp får du ofta räkna med att behöva trängas lite med andra.
Viktigt att tänka på
Säkerheten först! Simma aldrig ensam. Ha någon som håller koll på dig från vattnet eller från stranden. Ska du simma i havet eller i en stor sjö där det förekommer båttrafik kan det vara en god idé att låta din övervakare hålla sig bredvid dig i en följekajak eller gummibåt. Simma annars så nära land att du snabbt kan ta dig in till stranden om något inträffar. Det kan vara allt från kramp eller yrsel till en kallsup som gör att du kvickt behöver få fast mark under fötterna. Använd en färgglad badmössa och ha gärna en så kallad safety buoy med dig när du simmar. En safety buoy är en vattentät, uppblåsbar boj i stark färg som du fäster med en rem runt midjan. Den ligger sedan bakom dig och guppar i vattnet så att du syns, utan att påverka simningen eller ge någon extra tyngd. Dessutom kan du lägga dina värdesaker i den.
Utrustning
En våtdräkt håller dig varm och ger dig bättre flytkraft, vilket gör simningen säkrare. Det finns många olika typer av dräkter beroende på val av simsätt, vilken nivå du är på och vad din plånbok tillåter. Många återförsäljare erbjuder möjligheten att provsimma dräkten innan du bestämmer dig. Är det väldigt kallt i vattnet kan huva eller pannband, sockor och vantar i neopren vara skönt. Det finns även tunna tröjor och shorts gjorda i neopren som man kan ha under våtdräkten som förstärkning. Merinoull fungerar också som ett extra, värmande lager.
Utöver våtdräkten, den färgglada badmössan och safety buoyen som jag nämnde tidigare behöver du ett par simglasögon. Är det stark sol kan det vara skönt med tonade glas. Lite större glasögon ger bättre sikt och det är rekommenderat att välja en modell som har en gummilist mellan plasten och huden. Det dämpar eventuella sparkar och slag, vilket du förmodligen sällan råkar ut för om du simmar med en kompis, men det kan förekomma under lopp. När kallt vatten rinner in i öronen sker en påverkan på balansorganet, vilket kan få dig att känna yrsel eller sjösjuka. Ett par öronproppar brukar kunna förhindra detta. Särskilda öronproppar för simning finns att köpa i utvalda butiker eller på nätet. Vaselin (eller bodyglide) i nacken minskar risken att du får skavsår av våtdräkten.
Trängsel, drafting, navigering och bojrundning
Är målet med din öppet vattensimning ett lopp så finns det några saker som kan vara bra att träna på innan den stora dagen. Det första som är nyttigt att öva på är att bli trygg i vattnet trots att du har andra simmare väldigt nära inpå dig. Ibland kan starten i ett triathlon- swimrun eller öppet vattenlopp kännas som om man befinner sig i en torktumlare. Det är armar och ben överallt, vattnet stänker och det kan upplevas som extra svårt att få luft. Även om du lägger dig långt bak eller i utkanten av startfältet, där det oftast är betydligt mindre hetsigt, så kan det vara skönt att i förväg ha övat på liknande situationer så att du kan behålla lugnet.
Drafting betyder att man håller sig så nära en annan simmare att man sparar energi. Den främre simmaren skapar ett undertryck i vattnet, vilket ger den som ligger bakom ett lägre vattenmotstånd. Det finns två sätt att drafta på, det ena är att ligga rakt bakom fötterna på en annan simmare, det andra är att ligga snett bakom, med huvudet i höjd med höften på personen framför.
För att du ska hamna där du har tänkt dig när du simmar utomhus måste du navigera. Det gör du genom att med jämna mellanrum kika framåt, med ögonen precis ovanför vattenytan. Undvik att andas samtidigt som du navigerar. Vattenläget försämras om du lyfter huvudet för högt, och risken är att du får en kallsup. Ta sikte på någonting högt upp i den riktning du ska, till exempel trädtoppar eller hustak. Är vattnet lugnt och du har bojar att följa kan du ta sikte på dem, men är vattnet stökigt kan bojarna försvinna utom synhåll i vågdalarna. Då är det bra att ha ett riktmärke högre upp.
I en del lopp måste du dessutom runda en eller flera bojar och det finns olika tekniker för hur man på ett effektivt sätt gör det. Enarmssimning, polosim eller genom att ta ett ryggsimsarmtag är några.
När du simmat färdigt
Även om det är en hyfsad temperatur i vattnet kan det vara skönt att ha varma kläder och kanske en mössa till hands när du kommer upp, speciellt i början och slutet på säsongen när det är kallt i luften. En termos med något varmt att dricka är också bra att ha om du blivit nedkyld i vattnet. Med rätt utrustning kan du få en njutbar simning redan vid relativt låga temperaturer, men tänk på att aldrig utsätta dig för risker. Om du lyssnar på kroppen och anpassar träningen efter rådande omständigheter så kan du få en utomhussäsong som sträcker sig från slutet av april ända in i oktober.
__________________________________
Artikeln är skriven i samarbete med Medley.