Ta dig ur motivationssvackan

Vi har alla dagar eller kanske rentav perioder då lusten för träning är noll och ingen. När soffan vinner gång på gång och latmasken inom oss är enväldig härskare. Här kommer några tips på som kan motivera dig och hjälpa dig ur svackan.

Träningskompisar
En av många fina saker med simning är att du och dina träningskompisar inte behöver vara på exakt samma nivå för att kunna träna tillsammans. Att ha en kompis som räknar med att du kommer till simhallen är ett utmärkt sätt att verkligen få träningen att bli av. Avsluta med gemensam fika och utvärdera dagens pass. Ni kan ha samma upplägg på träningspasset men låta den lite snabbare simmaren köra längre distanser så att ni blir klara samtidigt med varje övning eller simma var och en för sig efter eget upplägg. Glöm inte ge varandra en high five då och då.

Mät din utveckling
Ibland, speciellt när man precis håller på att lära sig simma, kan det kännas som att man inte kommer framåt alls. Om du med handen på hjärtat kan säga att du tränar på rätt sätt så kanske framstegen finns där men så små att du inte ser dem. Ett bra sätt att synliggöra dem är att mäta din utveckling. För en dagbok över träningen. Det kan handla om allt från att skriva ner känslan före, under och efter träningen till att notera tider på olika distanser, antalet andningar du klarade att ta innan kallsupen kom eller hur många längder du kunde simma innan syrebristen i kroppen blev för påtaglig.

Sommar året runt
I simhallen är förutsättningarna desamma året runt. Även den kallaste och ruggigaste vinterdagen glittrar det turkosa vattnet i bassängen och håller en temperatur av runt 27 grader. Samma härliga värme är det i luften. Dessutom kan du belöna dig med en skön stund i bastun efteråt.

Sätt upp mål
Tänk igenom ditt eller dina mål noga så att de känns meningsfulla. Det är de som ska få dig att välja träningen framför andra saker, och det måste således vara något som verkligen lockar dig. En välkänd modell för att sätta upp mätbara mål för sig själv är metoden SMARTA mål. Bokstäverna i ordet står för de olika delar som är viktiga när vi skapar vår målsättning:

Specifikt – Målet ska vara exakt definierat så att det inte går att misstolka.
Mätbart – Du ska ha lätt att veta när du har uppfyllt målet.
Accepterat – Det du bestämmer dig för ska kännas relevant och viktigt för dig.
Realistiskt – Målet du sätter upp ska vara utmanande men genomförbart.
Tidsbegränsat – Sätt ett exakt datum för när ditt mål ska vara uppfyllt.
Attraktivt – Målet ska vara sådant att du verkligen vill nå det.

Skaffa nya prylar
Ett par nya simglasögon, en färgglad badmössa, utrustning i form av fenor, flytdolme och paddlar eller den snyggaste baddräkten/badbrallan på hela internet kan göra underverk. Känner man sig snygg och snabb är man ofta precis just det. Och när träningen går bra får motivationen samtidigt sig en skjuts uppåt.

Anmäl dig till ett lopp
Under sommaren finns mängder av simtävlingar i öppet vatten som du kan anmäla dig till. Distanserna varierar från bara ett par hundra meter till över två mil. Välj något som känns lagom utmanande och kom ihåg att du inte nödvändigtvis måste kunna crawla hela sträckan. Det kan visserligen vara ett mål i sig, men att bara våga ställa upp och ta sig igenom loppet är en målsättning så god som någon.

Prova något nytt
Att prova på något man inte gjort förut kan ge nytt bränsle till den vardagliga simträningen. Det kan handla om att lära sig dyka från startpallen, göra en voltvändning, simma ner till botten av bassängen, testa ett nytt simsätt eller kanske att åka till ett vattenland och prova alla häftiga vattenrutschbanor. Oavsett vad du gör så bidrar det till att förbättra din vattenvana, vilket förutom att inspirera även kan göra att du blir en bättre simmare.

Använd internet
Internet och YouTube svämmar över av information om hur du blir en bättre simmare, tekniktips, träningsprogram, filmer och klipp. Surfa runt och insup så mycket du kan.

__________________________________
Artikeln är skriven i samarbete med Medley.